Trettondagstårta med romrussin

10

Du behöver

Botten:

  • 250 g vetemjöl
  • 100 g socker
  • 100 g florsocker
  • 100 g ägg
  • Fyllning:
  • sultanrussin
  • rom
  • 150 g mörk choklad
  • 1 st ägg
  • 3 st äggulor
  • 30 g råsocker
  • 125 g smör
  • ett par bananer

Gör så här

  1. Blanda ingredienserna till bottnen och fodra en eller flera pajformar med löstagbar botten. Frys och baka sedan av i 210 grader så att bottnarna får lite färg.
  2. Marinera sultanrussin i rom i 1 dag och häll av (spara spriten).
  3. Blanda ägg, gulorna och råsockret med en gummispatel.
  4. Smält chokladen till 40 grader och häll ner i jämn stråle i äggblandningen.
  5. Smält smöret till 40 grader och häll ner i choklad- och äggblandningen.
  6. Lägg ner romrussinen i den fodrade och avbakta pajformen. Fyll upp med chokladsmeten, lämna 1/2 cm kant. Baka av i 190 grader i ca. 11 minuter. (Formen ska vara 22 cm i diameter)
  7. Smält smör och häll i råsockret. Skär bananen i skivor och karamellisera dem. Flambera med russinromen. Tag upp bananskivorna och lägg ner lite marinerade russin. Vispa ur pannan med vispgrädde.
  8. Servera den varma pajen med vaniljglass, bananer och romsåsen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept