Rumtopf

Johan Sörberg

Rumtopf

8 ingredienser

Ingredienser

portioner
  • 500 g jordgubbar
  • 500 g körsbär
  • 500 g plommon
  • 500 g persika
  • 500 g aprikos
  • 2 kg strösocker
  • 150 cl mörk rom, 2 flaskor
  • 4 vaniljstänger

Gör så här

  1. Bär och frukt skall vara mogna! Rensa jordgubbarna och varva i en skål med socker så de täcks. Plasta och ställ i kyl under natten. Dela persikorna i fyra bitar och kärna ur. Dela aprikoserna och plommonen kärna ur. Blanda aprikoser, körsbär (med kärnor), persikor och plommon i en bunke. Varva med socker så allt täcks, plasta och ställ i kyl under natten. Lägg allt utom jordgubbarna (som skall ligga högst upp) i en stor lerkruka med tillhörande lock. Dela och tryck ner vaniljstängerna. Häll på rom så att allt täcks. Lägg eventuellt ett litet fat ovanpå så att inte frukt eller bär flyter upp, det är viktigt att allt är täckt med rom. Ställ svalt. Efter ett par dagar, rör om försiktigt så att allt blandas. Förvara rumtopfen kallt. Ät tidigast
  2. Efter en månad men den håller minst ett år.