Johans äppelpaj

8

Du behöver

  • 1 pkt smördeg
  • 10 äpplen
  • 1 citron
  • 4 digestivekex
  • kryddsocker:
  • 300 g råsocker
  • 50 g stjärnanis
  • 2 msk kardemumma
  • 2 msk hel fänkål

Topping:

  • 3,25 dl vetemjöl
  • 3 dl havregryn
  • 200 g smör

Gör så här

  1. Tryck ut smördegen i en springform.
  2. Skala och dela äpplena grovt. Raspa och pressa citronen över äpplena. Mixa alla ingredienserna till kryddsockret och använd 200 g av det till att blanda med krossade digestivekex och äpplen. Lägg fyllningen på smördegen i springformen. Sätt in i ugnen på 230 grader i 5 minuter. Sänk sedan värmen till 180 g och grädda i ytterligare 60 minuter. Blanda toppingen tillsammans med 100 g kryddsocker så att det fortfarande finns lite klumpar kvar. Fördela toppingen på äppelkakan och låt den stå i ca 30 minuter till.
  3. Servera med grädde, glass eller kanelsås (se tv4.se/mat).
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept