Jan Hedhs chokladvaniljkräm

Du behöver

  • 250 g mjölk
  • 75 g vispgrädde
  • 40 g socker
  • 60 g äggula (ca 2 st)
  • 15 g vetemjöl
  • 15 g maizenamjöl
  • 0,5 st vaniljstång
  • 75 g mörk choklad (Valrhona grand Cru Manjari 65.5% eller Marabou mörk)
  • 25 g osaltat smör

Gör så här

  1. Häll mjölken i en liten tjockbottnad kastrull. Dela den halva vaniljstången på längden. Skrapa ner fröna i mjölken. Lägg i stången. Koka upp mjölken och ta den från värmen. Låt stå och dra i 10-15 minuter. Ta upp vaniljstången. Vispa äggula, socker, maizena och vetemjöl luftigt i en bunke. Häll under vispning mjölken i äggblandningen. Vispa tills blandningen blivit helt slät. Häll tillbaka blandningen i kastrullen. Värm under noggrann omrörning med visp tills krämen kokat upp ordentligt. Hacka chokladen och vispa ner den i krämen tillsammans med smöret. Vispa helt slät. Passera den nykokta krämen genom en sil ner i en låg form. Kyl krämen snabbt i ett iskallt vattenbad. Rör chokladkrämen slät och fyll i en slät plastspritspåse med tyll nr 8. Stick hål med en penna i ena kortsidan av profiterollen (se "choklad pate a choux") och stick in tyllen. Pressa in så mycket vaniljkräm att den känns tung och full.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept