ca 6 dl glutenfri mjölblandning (ex Finax och Semper mjölblandning med mjölk) [300 g]
Pensling:
ägg
Garnering:
2 msk solroskärnor
0,5-1 dl ost, riven
Örtagårdskrydda från Santa Maria
några färska örtkryddor i kruka - oregano, timjan
några knippor gräslök + några vitlökar
en bit parmesanost
sesamfrön
Gör så här
Med hjälp av en matberedare bakar du snabbt och lätt detta bröd av baguettetyp. Tack vare den kraftiga bearbetningen blir brödet högt och mycket luftig. Använd maskinens stålkniv. Det fungerar även att bearbeta för hand eller med elvisp, men då får man räkna med att arbeta länge och kraftigt.
Variera smaken genom att tillsätta olika örtkryddor, vitlök eller gräslök. Beräkna ca 1 tsk torkad örtkrydda eller 1-2 pressade vitlöksklyftor, alternativt 1 knippa klippt gräslök.
Smula ner jästen i matberedarens skål. Värm mjölk eller vatten och olja till fingervärme, 37 grader.
Tillsätt Fiberhusk och låt svälla 10 minuter.
Blanda ner brödkrydda, salt, kesella och mjölblandningen.
Starta maskinen och låt den gå 1-2 minuter. Resultatet ska bli ungefär som en tjock sockerkakssmet, inte som en fast deg.
Smaksätt degen nu om du väljer något av ovanstående alternativ.
Flytta över "smeten" till en rejäl spritspåse, utan sprits (tyll). Stäng den stora öppningen ordentligt och tryck försiktigt ut smeten till två jämnstora, skruvade längder direkt på bakplåtspapperet. Eller klicka ut smeten med hjälp av två mjölade skedar.
Jäs längderna utan bakduk i rumstemperatur, 45-60 minuter.
Pensla på uppvispat ägg med lätt hand och strö på solrosfrö och ost.