Citronsufflé med sabayonnesås

4

Du behöver

  • smör och socker till formarna
  • 110 g socker
  • rivet skal av 1 citron
  • 60 g osaltat smör
  • 1 dl saft av pressad citron
  • 4 äggulor
  • 5 äggvitor
  • 5 g maizena

En sats citrusjulienne:

  • skal av 4 citrusfrukter
  • 2 dl sockerlag

En sats sabayonnesås:

  • 2 äggulor
  • 50 g socker
  • 3 msk saft av pressad citron
  • 5 msk vitt vin

Gör så här

  1. Tillaga först citrusjuliennerna: Tvätta citrusfrukterna ordentligt, strimla skalen med ett juliennejärn eller skär av det yttersta skalskiktet med en vass kniv och skär sedan i tunna skivor.
  2. Lägg dem i en kastrull med kallt vatten, koka upp och sjud sedan i 5 minuter.
  3. Kyl skalstrimlorna under rinnande kallt vatten, låt dem rinna av och lägg sedan tillbaka dem i kastrullen. Häll på sockerlag så att den täcker, koka upp och sjud tills strimlorna är genomskinliga och mjuka.
  4. Smöra och sockra 4 portionsformar (ca 8 cm diameter och 6 cm höga).
  5. Stöt 60 g socker med det rivna citronskalet tills den eteriska oljan har löst sig i sockret.
  6. Smält smöret in en kastrull. Tillsätt citronsaften samt sockerblandningen. Tillsätt äggulorna och sjud under omrörning till en kräm. OBS! Den får inte koka!
  7. Vispa äggvita, citron och ca 20 g socker på mellanhastighet med elvisp till löst skum. Tillsätt resten av sockret och vispa på full hastighet till styvt skum. Vispa ner maizenan.
  8. Vänd ner 1/4 av marängskummet i citronkrämen och rör ut till en slät kräm.
  9. Vänd ner resterande marängskum med slickepott till en lätt massa. Fördela den i formarna, stryk ovansidan slät med en stekspade.
  10. Skär runt med en liten vass kniv så att smeten lossnar från formens kant. Smeten kan förvaras några timmar i kylen om man så vill före gräddningen.
  11. Sätt ugnen på 175 grader.
  12. Gör sabayonnesåsen: Tillred såsen i ett vattenbad. Koka upp en kastrull med vatten. Vispa samman samtliga ingredienser i en metallskål eller en rosfri kastrull. Sätt ner den i det kokande vattnet. Vispa oavbrutet tills såsen börjar tjockna, låt ej temperaturen överstiga 65 grader.
  13. Grädda suffléerna i 10-12 minuter, eller tills de är höga och har fått färg. Ta ut och pudra lätt med florsocker. dekorera med citrusjuliennerna och servera omedelbart med såsen i en uppvärmd såskanna så att den är riktigt het.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept