Citronbiskvier

Citronbiskvier
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Citronbiskvier

8 ingredienser

8h 30 min

De här citronbiskvierna har ingen glasyr, istället klämmer man smörkrämen mellan två mandelbottnar. Utan glasyr kallas de små biskvierna "amaretti".

Ingredienser

portioner
  • 500 g mandelmassa
  • 1 citron (skalet)
  • 3 äggvitor
  • florsocker

Kardemummatryffel:

  • 3 dl vispgrädde
  • 10 kardemummakärnor
  • 200 g mörk choklad
  • 50 g smör

Gör så här

  1. Riv mandelmassan och blanda den med citronskalet och äggvitorna. Rör tills det är klumpfritt.
  2. Använd en sked och klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. (Varje klick kan vara ungefär 10 g.) Sikta rikligt med florsocker över biskvierna och låt dem stå och torka i rumstempratur under natten.
  3. Tryck ihop biskvierna med tumme, pekfinger och långfinger så att de blir toppiga pyramider. Baka dem i ugn på 250 grader så att de får färg, ca 3-5 minuter. Låt svalna.
  4. Tryffel: Finhacka chokladen och lägg den i en skål. Krossa kardemummakärnorna och koka upp dem tillsammans med vispgrädden. Låt stå i 10 minuter, koka upp igen och häll genom en sil över den hackade chokladen. Blanda väl och rör ner 50 g smör när tryffeln är cirka 30 grader. (Använd hushålls-termometer.)
  5. Låt stelna i rums-temperatur och sätt sedan ihop biskvierna två och två med tryffel emellan.