Choklad pate a choux

10

Du behöver

  • 135 g vetemjöl
  • 10 g kakao
  • 125 g mjölk
  • 125 g vatten
  • 5 g socker
  • 5 g salt
  • 125 g osaltat smör
  • 250 g ägg
  • kanel och socker att rulla profiteroller i
  • chokladvaniljkräm
  • olja till fritering

Gör så här

  1. Sikta mjöl och kakao på ett papper. Hetta upp vatten, mjölk, salt, socker och smör i en rymlig kastrull. Koka upp blandningen under omrörning och ta kastrullen från spisen. Tillsätt mjöl och kakao på en gång. Rör kraftigt med träslev. Sätt tillbaka kastrullen på spisen. Rosta massan under ständig omrörning tills den släpper kastrullens kanter och bildar en boll. Låt degen svalna i fem minuter. Värm ugnen till 225 grader. Rör ner äggen ett i taget och rör om ordentligt mellan varje ägg. När äggen är tillsatta ska degen vara blank och krämig i konsistensen. Fyll degen i spritsstrut med slät tyll (nr 12) eller klipp ett hål i struten. Spritsa ut till olika former.
  2. Profiteroller: spritsa ut små pluppar på ett papper. Fritera dem i 180 grader i olja, så de sväller upp. Låt rinna av. Rulla bollarna i kanel och socker och fyll dem med chokladvaniljkräm.
  3. Eclairer: Spritsa ut avlånga "blixtar", korvar eller ringar. Förvärm plåten 5 minuter i ugnen. Grädda eclairerna med stängd ugnsventil tills bakverken fått färg, höjt sig och stabiliserats. Öppna ugnsventilen och grädda tills bakverken fått ännu mer färg, d v s 20-25 minuter. Tas bakverken ut för tidigt sjunker de samman. Knacka på bakverken. Låter de ihåliga är de klara och ska svalna på galler. Spritsa slutligen på ganache.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept