Svampsoppa med tryffelolja och timjan

1h 20 min
4
Svampsoppa med tryffelolja och timjan
Foto: TV4

Svampsoppa med smak av tryffel och timjan samt vitlöksbröd. En mustig soppa med kraftig smak.

Dryckestips
Campo Viejo Reserva, art.nr 6083.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

5 oktober 2010
Visa mer
1h 20 min
4

Du behöver

Soppa

  • 1 msk smör
  • 1 st gul lök, finhackad
  • 2 st vitlöksklyftor, pressade
  • 250 g svamp, skivad (ex shiitake och portabello)
  • 2 dl rött vin
  • 2 dl oxfond
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk, 3%
  • 0,5 kruka färsk timjan, plockad
  • 0,5 tsk salt, ca
  • 0,25 tsk svartpeppar, ca
  • 1 tsk tryffelolja

Vitlöksbröd

  • 50 g smör, rumstempererat
  • 1 st vitlöksklyfta, pressad
  • 10 g soltorkade tomater, finhackade
  • 1 nypa flingsalt, ca 0.5 krm
  • 0,5 st baguette, delad
  • Riven parmesan, så att det täcker brödet

Gör så här

  1. Soppa
    Smält smöret i en kastrull.
  2. Tillsätt lök och vitlök.
  3. Fräs tills löken är genomskinlig.
  4. Tillsätt svampen och fräs ytterliggare ca 3 minuter.
  5. Häll över rödvinet och koka ner tills hälften återstår.
  6. Häll sedan på oxfond, grädde och tillsätt timjan salt och peppar.
  7. Låt koka på låg värme i minst 30 minuter.
  8. Mixa sedan soppan slät. Om man vill kan man sila den för att få den extra slät.
  9. Vid servering
    Tillsätt tryffeloljan och smaka av med salt och peppar.
  10. Garnera med några timjan kvistar.
  11. Vitlöksbröd
    Blanda vitlök, finhackade soltorkade tomater, salt och peppar tillsammans med smöret.
  12. Bred smöret på de två baguettehalvorna och strö över den rivna parmesanen.
  13. Grädda i ugnen i ca 8 minuter på 185 grader eller tills brödet är gyllenbrunt.
  14. Dela halvorna i två lika stora delar.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept