Älgwallenbergare

Älgwallenbergare
Foto: TV4
Från Förkväll

Här är en vild variant av stadhusklassikern. /Johan Jureskog

Servera älgwallenbergarna med extra fint potatismos, små gröna ärtor och rårörda lingon.

Magnus Svenssons dryckestips

Castellane Champagne, Artikelnummer 7557 - 239 kronor
En frisk och fruktig champagne, med rund brödighet samt inslag av rosa grape och äpple. Champagnen är mångsidig och med sin fina syra passar den lika bra till skaldjur samt till fetare maträtter

Faustion I Gran Reserva 1998, Artikelnummer 2678 - 169 kronor
Doft av solmogna mörka bär kryddat med en rejäl dos ekfat som ger den karaktäristiska doften av vanilj. Smaken är rund och mycket elegant där den balanserar strama syror med en mjuk fatsötma. Passar utomordentligt till denna älgwallenbergare och även andra kötträtter, såsom vilt och köttgrytor av olika slag.

Nederburg Noble Late Harvest 2008, Artikelnummer 2741 - 74 kronor
Kryddig doft av torkade aprikoser, nektar, honung och rosor. Söt och tropiskt fruktig smak som speglar doften. Sötman kompletteras av en kittlande syra som ger vinet fräschör och ryggrad. Ett utsökt vin till desserter av frukt och bär och det passar även utmärkt till smakrika mögelostar

15 november 2010
Visa mer
4

Du behöver

  • 400 g älgfärs, fritt från senor och fett
  • 4 st äggulor
  • 4 dl vispgrädde
  • 1,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 st skivor vitt bröd
  • smör till stekning

Gör så här

  1. Kyl ingredienserna väl.
  2. Mixa sedan färs med salt, peppar och äggulor. Det är viktigt att du kör allt en stund i mixen och ingredienserna ska vara iskalla.
  3. Tillsätt grädden, lite i taget, under hård omrörning med en träslev. Låt sedan färsen vila en stund.
  4. Riv brödskivorna på ett rivjärn eller med hjälp av en mixer.
  5. Strö därefter ut hälften av brödsmulorna på ett smörpapper.
  6. Dela färsen i fyra delar och lägg dem på ströbrödet.
  7. Platta ut till 4 stycken biffar, cirka 1.5 centimeter tjocka. Strö över resten av brödsmulorna på biffarna.
  8. Värm en stekpanna och lägg i smör.
  9. Stek wallenbergarna gyllenbruna på båda sidor försiktigt på svag värme, cirka 4 minuter på varje sida.
  10. Lägg upp wallenbergarna på serveringsfat eller direkt på tallriken.
  11. Fräs ur pannan med ytterliggare en smörklick och häll det över wallenbergarna.
  12. Servera med extra fint potatismos, små gröna ärtor och rårörda lingon.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept