Kyckling med ris och curry

Kyckling med ris och curry
Foto: TV4
Från Förkväll

En av mina favvorätter, folk får säga vad de vill, banan och äpple i såsen är mallen. /Johan Jureskog

Magnus Svenssons dryckestips

Codorníu, Artikelnummer 7735 - 69 kr
Codorníu är en av Spaniens största producenter av cava, Codornú har en rik och frisk karaktär med inslag av smörighet samt en pigg smak med tropisk fruktighet. Codorníu passar perfekt tillsammans med curryn och den söta smaken från frukten i såsen

Boìra Organic Sangiovese 2008, Artikelnummer 32431 - 89 kr (Ekologiskt)
Boìra är tillverkat av organiskt odlade druvor. Vinet har en bärig doft och passar bra till smakrika maträtter, tillsätt lite extra av sojan i såsen så skapas en större balans mellan vinet och maträtten

Rocca di Montemassi Sangiovese, Artikelnummer 4586 - 239 kr (Bag-in-Box)
Smakrikt och elegant vin med inslag av mogna bigarråer, choklad och plommon, vinet är medelfylligt och välbalanserat och har en generös fruktsötma. Eftersmaken är lång med en syra som balanserar denna kraftiga sås

Att nappera
Dra över, täcka en maträtt med t.ex. en sås.

30 november 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 st kyckling, runt 1.5 kg (gärna frigående)
  • 1 msk smör
  • 1 msk olja
  • 1 tsk curry
  • 1 msk kikkomansoya
  • salt
  • peppar
  • Ev. citronsaft

Sås

  • 1 st banan (hackad)
  • 2 st äpplen (hackade)
  • 1 st gul lök (hackad)
  • 2 st vitlöksklyftor (hackade)
  • 2 tsk curry
  • 50 g smör
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 1 dl koncentrerad kycklingfond
  • 1 dl grädde, ca
  • Ev. citronsaft

Ris

  • 2 dl basmatiris (lägg det i kallt vatten ca.15 min och skölj därefter i kallt vatten ca. 5 min)
  • 0,5 tsk salt
  • 4 dl vatten

Tillbehör

  • Broccoli, ångad

Gör så här

  1. Ris
    Blanda det avsköljda basmatiriset med vatten och salt i en kastrull. Koka upp och och låt småputtra i ca. 18 minuter. Lyft locket och ånga av ett par minuter innan servering.
  2. Kycklingen
    Bind upp kycklingen. Salta, peppra och stek den gyllenbrun runt om.
  3. Lägg kyclingen på ett stekbleck.
  4. Slå i soyan och curryn i stekpannan, pensla kycklingen med detta och häll sist över allt på kycklingen.
  5. Baka den på 200 grader, sätt tempgivaren i låret intill benet.
  6. Baka till 65 gradig innetemperatur och låt vila 5 min innan servering.
  7. Tranchera kycklingen. Spar stekjuicen, ev. med lite citronsaft i, till att nappera kyckling och broccoli.
  8. Sås
    Stek frukterna och lökarna i smöret tillsammans med curryn i en kastrull tills allt fått lite färg.
  9. Pudra över mjölet och slå i kycklingbuljongen.
  10. Låt koka upp och späd med grädde tills rätt konsistens, smaka av med citronsaft, curry, salt och peppar.
  11. Servera med stekskynapperad broccoli.

    Mumsfilibaba!
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept