Jureskogs saltimbocca

Saltimbocca
Foto: TV4
Johan Jureskog KK2023
Johan Jureskog KK2023

Jureskogs saltimbocca

16 ingredienser

Betyder "hoppa in i munnen" på italiano. Servera gärna med min variant med saffransrisotto som jag älskar! /Johan Jureskog

**Magnus Svenssons dryckestips
**
Villa Cafaggio Chianti Classico artikelnummer **22817 - 149 kr
**(Toscana, Italien) årgång 2007
Stramt och fruktigt vin från Toscana med balanserade tanniner och en lång eftersmak. Drick till den lagrade hårdosten eller till ljust kött med syrliga och salta ingredienser i maten.

Wild Orchid artikelnummer 2249 - 59 kr (Côtes de Gascogne, Frankrike)
årgång 2008
Ett torrt, mycket friskt och aromatiskt vin med örtiga toner och inslag av nässlor, krusbär, citrusfrukter och gröna äpplen. De härligt örtiga tonerna i vinet gifter sig med maträtter där färska örter är en tongivande krydda, som i saltimbocca.

Ingredienser

portioner
  • 8 bitar kalvhare [á 100 g]
  • 8 skivor parmaskinka (eller annan luftorkad skinka)
  • 8 blad färsk salvia (eller 8 krm torkad salvia)
  • vetemjöl
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • 4 msk olivolja
  • 2 dl marsalavin (eller vitt vin)
  • 1 dl kalvbuljong
  • 1 kvist färsk timjan
  • 1 kvist rosmarin
  • 1 dl tomat, enbart köttet, hackad
  • ev 1 dl bondbönor
  • 50 g smör
  • ev citronsaft, till såsen

Tillbehör

  • persilja, hackad

Gör så här

  1. Salta och peppra kalvharen.
  2. Rulla en skinkskiva och två salviablad (en på vardera sida) runt kalvbitarna.
  3. Vänd köttet i mjöl och stek i het olja ca 2 minuter runt om, tills de är gyllenbruna. Viktigt att börja steka vid fliken så skinkan inte fläker upp sig.
  4. Häll bort eventuell överflödig olja.
  5. Lägg tillbaka köttet och tillsätt vinet, kalvfonden, timjan och rosmarin.
  6. Låt koka in till hälften, snabbt på hög värme.
  7. Lägg sen upp köttet på varma tallrikar eller serveringsfat.
  8. Smält smöret i pannan med steksky/vin.
  9. Tillsätt tomat och eventuellt bondbönor.
  10. Smaka av med salt, peppar och eventuellt citron.
  11. Vispa lite och häll över köttet.
  12. Servera med hackad persilja och risotton.