Saltimbocca

Saltimbocca
Foto: TV4
Från Förkväll

Betyder "hoppa in i munnen" på italiano, här är min variant med saffransrisotto som jag älskar! /Johan Jureskog

Magnus Svenssons dryckestips

Villa Cafaggio Chianti Classico artikelnummer 22817 - 149 kr
(Toscana, Italien) årgång 2007
Stramt och fruktigt vin från Toscana med balanserade tanniner och en lång eftersmak. Drick till den lagrade hårdosten eller till ljust kött med syrliga och salta ingredienser i maten.

Wild Orchid artikelnummer 2249 - 59 kr (Côtes de Gascogne, Frankrike)
årgång 2008
Ett torrt, mycket friskt och aromatiskt vin med örtiga toner och inslag av nässlor, krusbär, citrusfrukter och gröna äpplen. De härligt örtiga tonerna i vinet gifter sig med maträtter där färska örter är en tongivande krydda, som i saltimbocca.

26 april 2010
Visa mer
4

Du behöver

  • 8 st bitar kalvhare på ca 100 g
  • 8 st tunna skivor Parmaskinka eller annan luftorkad skinka
  • 8 st färska salviablad (eller 8 krm torkad salvia)
  • lite vetemjöl
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak
  • 4 msk olivolja
  • 2 dl marsalavin eller vitt vin
  • 1 dl kalvbuljong (koncentrerad)
  • 1 kvist timjan och rosmarin
  • 1 dl hackat tomatkött
  • 1 dl bondbönor (kan uteslutas)
  • 50 g smör
  • Ev. citronsaft till såsen

Tillbehör

  • hackad persilja
  • Saffransrisotto

Gör så här

  1. Salta och peppra kalvharen.
  2. Rulla en skinkskiva och två salviablad (en på vardera sida) runt kalvbitarna.
  3. Vänd köttet i mjöl och stek i het olja ca 2 minuter runt om, tills de är gyllenbruna. Viktigt att börja steka vid fliken så skinkan inte fläker upp sig.
  4. Häll bort eventuell överflödig olja.
  5. Lägg tillbaka köttet och tillsätt vinet, kalvfonden, timjan och rosmarin.
  6. Låt koka in till hälften, snabbt på hög värme.
  7. Lägg sen upp köttet på varma tallrikar eller serveringsfat.
  8. Smält smöret i pannan med steksky/vin.
  9. Tillsätt tomat och eventuellt bondbönor.
  10. Smaka av med salt, peppar och eventuellt citron.
  11. Vispa lite och häll över köttet.
  12. Servera med hackad persilja och risotton.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept