Rödvinsbrässerade oxkinder med tryffelpotatispuré

Från Nyhetsmorgon

Rödvinsbrässerade oxkinder passar lika bra till middagen med grabbarna som vid ett festligt tillfälle!

21 december 2007
Visa mer
4

Du behöver

Oxkinder

  • 2 st 2 oxkinder på cirka 400g (eller ta 2 bitar högrev eller fransyska på 400g)
  • 1 flaska fylligt rödvin
  • 0,5 l mire poix (morot, rotselleri, gul lök, vitlök och purjolök)
  • 1 st timjankvist
  • 1 st rosmarinkvist
  • 10 st vitpepparkorn
  • 2 st lagerblad

Sås:

  • oxkindsavkoket
  • 0,5 l kalvsky
  • fylligt rödvin
  • 1 st timjankvist
  • 1 st rosmarinkvist
  • 10 st vitpepparkorn
  • 2 st lagerblad
  • molassessocker
  • ev. arrowrot
  • 50 g smör

Tryffelpotatispuré:

  • 750 g mjölig potatis, gärna mandel
  • 4 dl mjölk
  • 1 st schalottenlök
  • 5 st vitpepparkorn
  • 1 st timjankvist
  • 1 tsk salt
  • 100 g smör
  • 10 g färsk vintertryffel (ev)
  • 2 cl Tryffel olja
  • st grädde (ev)

Garnityr:

  • storbladig persilja

Gör så här

  1. Oxkinder: Putsa oxkinderna, blanda dem med rödvinet och bouqet garniet. Låt marinera i kylskåp helst 3 dagar.
  2. Sila bort spadet i en kastrull. Stek oxkinderna och grönsakerna i smör och lägg dem i spadet. Sjud och skumma i cirka 3-4 timmar tills de är riktigt möra. Ta upp dem och låt de svalna. Man kan med gott resultat steka på köttet och sjuda dem direkt istället för att marinera.
  3. Såsen: Sila ner spadet i en ny kastrull. Tillsätt kalvsky, ev lite mer rödvin och reducera till hälften återstår.
  4. Lägg i kryddorna, låt koka fem minuter till, smaksätt med molassessocker, salt och peppar, red ev. av med arrowrot.
  5. Tryffelpotatispuré: Skala och koka potatisen försiktigt i lättsaltat vatten. Koka upp mjölken med den finhackade schlottenlöken, timjankvisten, vitpepparkornen och saltet. Sila bort löken och kryddorna.
  6. Häll av potatisen när den är klar. Låt den torka på spishyllan i 3 minuter innan den passeras genom den finaste insättningen av passeuren.
  7. Arbeta sedan in mjölken och 50 g av smöret med en gummiskrapa. Sila därefter genom en chinoise. Tillsätt resten av smöret, eventuellt lite grädde, tryffeln(finhackad) och tryffeloljan. Smaka av med salt och peppar. Obs: Så här görs en puré i resturangkök, men det går lika bra att ta ditt vanliga recept och smaksätta med tryffeln.
  8. Upplägg: Finstrimla den storbladiga persiljan. Dela på oxkinderna. Täck dem med plastfolie och värm upp dem i micron. Tillsätt smör i såsen och täck oxkinderna med den. Garnera med persiljan och servera purén brevid.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept