Pata Negraspäckad kalvrygg

Pata Negraspäckad kalvrygg
Foto: TV4
Från Förkväll

Pata Negraspäckad kalvrygg med morot, bondbönor och olivolja. Cote de veau! Ojojoj vad gott, med kantareller eller Karl-Johan blir detta en smash även under sommaren. /Johan Jureskog

Magnus Svenssons dryckestips
Sirocco Cabernet Sauvignon Syrah artikelnummer 2662- 79 kr (Mornag, Tunisien) årgång 2007
Fruktig och smakrik nordafrikan med rökiga inslag och fötterna i jorden. Matchar perfekt det Pata Negraspäckade kalvköttet och rotfrukternas lantliga och rustika smaker.

Rijks Shiraz Mourvédre Cinsault Viognier artikelnummer 12119 (3-l BiB) -209 kr (Western Cape, Sydafrika) årgång 2009
Ett fruktigt och generöst vin i modern stil med kryddiga toner och inslag av fat, mörka bär, svartpeppar, lakrits och choklad. Vinet gör sig allra bäst mot smakrika kötträtter såsom den Pata Negraspäckade kalvryggen.

Fråga charkuteristen när du köper dina pata negra snuttar, han ger dig säkert ett bra pris.

Zest är det yttre färgade skalet på citrusfrukter. Det avlägsnas lättast med hjälp av ett zestjärn, en mejsel för att få långa strimlor av fruktskal utan att få med det vita, bittra skalet på en citron eller lime.

7 maj 2010
Visa mer
4

Du behöver

Kött

  • 800 g kalvkotletter (2 bitar med ben)
  • 100 g pata negra snuttar, gärna fett
  • färsk rosmarin
  • färsk timjan
  • vitlök
  • smör

Tillbehör

  • 1 st schalottenlök, finhackad
  • 2 st vitlöksklyfta, finhackad
  • 4 st stora morötter (skalade och skurna i ½ cms skivor)
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl reducerad kalvfond
  • 100 g ploppade bondbönor
  • 2 msk smör

Garnityr

  • Potatispuré med god olivolja
  • persilja
  • citronzest
  • Ev. kantareller

Gör så här

  1. Kött
    Späcka köttet så gott de går med hjälp av en kniv.
  2. Salta och peppra försiktigt.
  3. Stek den gyllenbrun med kvistar av timjan, rosmarin, vitlök och rikligt med smör.
  4. Låt den eventuellt gå klart i ugnen på 125 gradig värme till 55 gradig innetemperatur.
  5. Låt vila minst 5 minuter innan den snittas vid servering.
  6. Tillbehör
    Stek schalottenlöken och vitlöken i lite smör.
  7. Gå sedan i med morötterna, vinet och kalvfonden.
  8. Låt småputtra tills morötterna är riktigt kokta det vill säga nästan mosiga.
  9. Gå i med bondbönor och blanka av med smör.
  10. Smaka av med salt och peppar.
  11. Vid servering
    Servera med persilja, citronskalet, potatispurén med olivolja eller varför inte en potatisgratäng. Vid säsong lite härligt smörstekta kantareller, mums!
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept