Kalvstek med färsk potatis och murkelkräm

Kalvstek med färsk potatis och murkelkräm
Foto: TV4
Johan Jureskog KK2023
Johan Jureskog KK2023

Kalvstek med färsk potatis och murkelkräm

25 ingredienser

Nä nu får det vara slut på vintern… Första färskpotatisen från Frankrike är här och till den… världens godaste gräddsås med murklor. /Johan Jureskog

Ingredienser

portioner
  • 800 g kalvrostbiff (rostlock eller innanlår)
  • olja
  • vitlök
  • färsk rosmarin
  • färsk timjan
  • smör
  • 2 morötter
  • 5 rödbetor
  • 1 förp sockerärtor
  • 1 förp haricots verts
  • 1 msk gräslök, finskuren
  • 1 msk storbladig persilja (strimlad)
  • olivolja
  • 500 g färskpotatis
  • smör
  • 100 g torkade murklor (blötlagda) alt 300 g färska (blancherade 5 gånger)
  • 1 schalottenlök
  • 1 vitlök
  • 30 g smör
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 2 dl vitt vin
  • 1 dl reducerad kalvbuljong
  • 1 dl grädde
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Gör så här

  1. Salta och peppra kalvrostbiffen rikligt.
  2. Stek den gyllenbrun i olja, avsluta med att ha i lite grovhackad vitlök, rosmarin och timjan samt en liten klick smör.
  3. Lägg den på en långpanna och häll över stekfettet, vitlöken och kryddorna.
  4. Stek den färdig på 100-gradig värme till 58-gradig innetemperatur.
  5. Låt den ligga och vila.
  6. Blanchera av grönsakerna en och en i jättesaltat vatten och kyl av dem, tillexempel i kallt vatten i diskhon.
  7. Lägg dem därefter på en långpanna.
  8. Värm upp dem i 250-gradig ugn i ca 3 minuter.
  9. Ringla över en god olivolja samt strö över gräslök strimlad persilja, flingsalt och vitpeppar.
  10. Lägg upp på stort fat och servera omgående med smörkokt färskpotatis.
  11. Smörstek murklorna i ett par minuter.
  12. Tillsätt schalottenlöken och vitlöken och fortsätt steka ca 1 minut till.
  13. Strö över mjölet och rör om innan du häller på vitt vin.
  14. Reducera till hälften och häll sedan på grädde.
  15. Ge såsen ett uppkok och smaka av med salt och peppar.