En smörstekt kalvbräss med vinterprimörer, hasselnötter och brynt smör.

Från Förkväll

Njut av världens mest omtyckta inälvsmat, med den nötigt, fylligt och syrliga vinägretten blir detta matporr när det är som bäst. /Johan Jureskog

Receptet skulle även fungera med torsk istället för kalvbräss. Då med annan dryck förstås.

Magnus Svenssons dryckestips

Le Moulin des Nonnes artikelnummer 2152 - 93 kr (Minervois, Frankrike) årgång 2007.
Stramt och kryddigt med örtiga inslag, mkt ursprungstypisk. Matchar helt rätt med lamm, fågel eller kanske en knaprig grissida med syra i maten. Karaktärsfullt vin med från ekologiska odlingar.

Untouched by Chakana Bonarda Syrah artikelnummer 6596 – 179 kr 3-l box (Argentina) årgång 2008.
En ungdomlig och generöst fruktig karaktär med inslag av körsbär, plommon, björnbär och en elegant violparfym. Vinet passar till såväl smakrika fiskrätter som lättare rätter av kött.

18 mars 2010
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 bitar kalvbräss á 150 g (förvälld och hinnorna borttagna)
  • vetemjöl
  • 100 g smör
  • Timjan
  • 2 msk matolja
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak

Vinägrett

  • 100 g smör
  • 1 dl kalvfond
  • 0,5 dl citronjuice
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak

Blomkålspuré

  • 400 g blomkålsbuketter (ångade)
  • 0,5 dl grädde
  • 1 dl crème fraiche

Tillbehör

  • blandade grönsaker
  • rostade hasselnötter
  • kruspersilja
  • körvel

Gör så här

  1. Blomkålspuré
    Pressa ur allt vatten ur blomkålen och lägg den i en ny kastrull.
  2. Koka in grädden.
  3. Mixa purén slät med crème fraiche, salt och peppar.
  4. Kalvbräss
    Torka av kalvbrässen och mjöla den lätt.
  5. Salta, peppra och stek den gyllenbrun och knaprig i matoljan och smöret till 55-gradig innetemperatur.
  6. Slunga därefter upp grönsakerna i pannan innan du gör ren den, finns många goda smaker att fånga upp.
  7. Vinägrett
    Bryn smöret och sila det över kalvfonden i en kastrull.
  8. Bryn smöret och sila det över kalvfonden i en kastrull.
  9. Smaksätt med citronjuice, salt och peppar.
  10. Servera med hasselnötterna och de goda örterna, njut!
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept