Dillkött på lamm

Dillkött på lamm
Foto: TV4
Från Förkväll

”En av mina favorit långkok, här gjord på lamm som har lite mer karaktär än kalv, sjukt smarrigt”. /Johan Jureskog

18 januari 2010
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 st lammläggar (eller annat kokkött motsvarande 800 g, gärna bog eller nacke)
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 st gul lök
  • 1 st purjolök (det vita)
  • 100 g rotselleri
  • 2 st lagerblad
  • 10 st vitpepparkorn
  • 1 kvist timjan
  • dillkvistar
  • 3 tsk salt
  • 2 dl grädde
  • Ättika och socker efter smak
  • 2 msk finskuren dill

Pastaredning

  • 50 g smör
  • 50 g vetemjöl

Tillbehör

  • Pressad potatis och kokta morötter

Gör så här

  1. Koka upp lägget en gång i kallt vatten för att blanchera det.
  2. Häll av just när det kokat upp. Skölj av köttet och fyll på med nytt vatten och ha i vetmjölet. Skala och skölj grönsakerna noga.
  3. Skär upp grönsakerna i halvcentimeter stora bitar, lägg i grytan med köttet.
  4. Tillsätt lagerblad, vitpeppar, timjan och salt.
  5. Låt sjuda sakta tills köttet är mört, efter ca 2-3 tim.
  6. Sila av köttet och spara buljongen. Reducera buljongen till 1/3 och häll sedan i grädden i buljongen och koka upp.
  7. Smaka av med ättika och socker och red av med pastaredningen. Mixa sedan och smaka av med salt och peppar.
  8. Ha sist i den hackade dillen. Låt det inte koka efter det att den har lagts i, då blir den grå. Servera med de goda tillbehören.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept