Torsk med ägg- och persiljesås

Torsk med ägg- och persiljesås
Foto: TV4
Johan Jureskog KK2023
Johan Jureskog KK2023

Torsk med ägg- och persiljesås

12 ingredienser

Så god klassiker, ångan ger fisken en extra kick! /Johan Jureskog

Ingredienser

portioner
  • 50 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 stjälkar persilja
  • 5 kryddpeppar, hel
  • 1 lagerblad
  • 1 purjolök, vita delen, tunt skuren
  • 600 g torskrygg, alt sejfilé
  • 2 dl grädde
  • 2 dl fiskbuljong
  • 0,5 dl persilja, finhackad
  • 2 ägg, hårdkokta
  • persilja, till garnering

Gör så här

  1. Dela torsken i 4 delar.
  2. Låt den ligga i 1 l kallvatten utblandat med ¾ salt, i ca 30 minuter.
  3. Lägg fisken på en perforerad plåt och ånga den på 80-gradig ånga till 40 gradig innetemperatur.
  4. Koka upp fiskbuljongen med grädden, stjälkarna, lagerblad och kryddpeppar. Låt stå i 5 minuter.
  5. Smält smöret i en kastrull.
  6. Rör ner mjölet. Späd med den silade buljonggrädden under omrörning.
  7. Ha i purjolöken och låt såsen småputtra på svag värme ca 5 minuter. Rör då och då.
  8. Skala och hacka äggen. Vänd ner dem och persiljan i såsen.
  9. Smaka av med salt och peppar.
  10. Servera med kokt potatis och eventuellt smörkokta ärtor med gul lök.