Röding med spetskål, bacon, bladspenat och dijonsenapspuré

Röding med spetskål, bacon, bladspenat och dijonsenapspuré
Foto: TV4
Från Förkväll

Röding är en höjdare, be att få filéerna dragna dvs. benen redan borttagna. Serverat med den syrliga purén och den söta rödvinsvinaigretten så blir detta en upplevelse.

11 februari 2010
Visa mer
4

Du behöver

Rödvinsvinaigrette

  • 1 msk farinsocker
  • 1 st schalottenlök, finhackad
  • 1 st fiskbuljongtärning
  • 2 dl rödvin
  • 50 g brynt smör

Kålen

  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 1 st schalottenlök, finhackad
  • 1 msk smör
  • 150 g spetskål eller späd vitkål, finstrimlad
  • 100 g bacon i tärningar
  • 100 g bladspenat

Rödingen

  • 4 st rödingfiléer á 150g, väl avtorkade (delade i mitten)
  • matolja
  • Smör
  • salt
  • svartpeppar

Till servering

  • 4 portioner av ert bästa potatispurérecept
  • Grov dijonsenap eftersmak
  • Gourmetsalt och peppar efter smak

Gör så här

  1. Vinaigretten
    Blanda rödvinet, schalottenlöken, farinsockret, buljongtärningen i en kastrull och koka ner till 1/3 återstår, blanda i det brynta smöret och smaka av med salt och peppar. Håll varmt.
  2. Kålen
    Knaperstek baconet och torka av det noga på papper.
  3. Blanda schalottenlöken och vitvinsvinägern i en sauteuse och reducera till hälften återstår.
  4. Gå därefter i med smöret och kålen, låt svettas i några minuter till.
  5. Blanda in baconet och bladspenaten i serveringsögonblicket, smaka av med salt och peppar.
  6. Rödingen
    Hätta upp en stekpanna, gärna av teflon eller titan. Häll i lite matolja och lägg därefter i rödingen med skinnsidan neråt, salta och peppra.
  7. När de fått fin färg på skinnsidan så går man i med smöret och öser ”köttsidan” med det tills fisken är klar.
  8. Potatispuré
    När potatispurén är klar så blandas senap efter smak in, lättast med en gummiskrapa av lämplig storlek. Serveras bäst apart.
  9. Upplägg
    Fördela allt på tallrikarna och strö lite gourmetsalt över fisken samt dra några varv på pepparkvarnen.
    Smaklig måltid!
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept