Stufvad gös

Stufvad gös
Foto: TV4
Från Förkväll

Detta är svensk husmanskost, nu är bästa tiden att åter ta sig an denna utsökta läckerhet! Kan även göras på lake. /Johan Jureskog

2 februari 2010
Visa mer
4

Du behöver

  • 1,5 kg flådd Gös, skuren i bitar (eller annan fast fisk)
  • 3 msk smör
  • 1 st gul lök, hackad
  • 1 st stor morot, halverad och skuren i halvmånar
  • 2 tsk salt
  • 1 dl vitt vin
  • 4 dl fiskbuljong
  • 2 dl grädde
  • riven muskot
  • 1 msk citronsaft
  • 1 näve spenat
  • Salt och vitpeppar efter behag
  • dillvippor
  • gräslök, finskuren
  • Smörstekt toast
  • pressad potatis

Pasta redning

  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk smör

Gör så här

  1. Rensa och skölj fisken.
  2. Ta vara på lever och rom. Koka dem för sig i lätt saltat vatten.
  3. Smält smöret och lägg i löken och moroten. Låt småputtra någon minut innan fisken går i, nån minut till på försiktig värme utan att det tar färg.
  4. Gå i med vin och fiskbuljong och sjud försiktigt 7-8 min.
  5. Ta upp fisken och håll varmt.
  6. Reducera vätskan till hälften och gå i med grädden.
  7. Koka 5 minuter till.
  8. Red av med pastaredningen och smaka av med muskot, citronsaft, salt och vitpeppar.
  9. Gå i med fisken och spenaten och servera omgående med rommen, levern, toasten och pressad potatis.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept