Falafel med fruktig bulgur och yoghurt

Johan Jureskog KK2023

Falafel med fruktig bulgur och yoghurt

22 ingredienser

I Förkväll lagar Johan Jureskog sin variant av en rätt, Marie Tegnérs recept i samma stil är något hälsosammare. Här är Maries falafel med fruktig bulgur och grön yoghurt.

Här hittar du Johans Kikärtssoppa med champinjoner, purjolök, persilja och vitlökskrutonger.

Ingredienser

portioner
  • 5 dl färdigkokta kikärtor [400 g]
  • 1 gul lök, hackad
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 2 klyftor vitlök, rivna
  • 0,5 tsk salt
  • 1 knippe persilja
  • 1 msk majsstärkelse
  • 1,5 msk rapsolja, till stekning

Bulgur

  • 1,5 dl fullkornsbulgur
  • 3 dl grönsaksbuljong
  • 0,5 purjolök, strimlad
  • 150 g skogschampinjoner
  • 0,5-1 röd chilifrukt, strimlad
  • 0,5 msk smör (eller olja)
  • 2 msk gojibär
  • 0,5 mango, i små tärningar
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Myntayoghurt

  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 2 msk mynta, hackad
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Gör så här

Falafel

  1. Mixa kikärter, lök, kryddor och maizena.
  2. Forma små bullar och stek på medelvärme i oljan.

Bulgur

  1. Koka bulgur i buljongen.
  2. Fräs purjolök, svamp och chili i matfettet.
  3. Blanda ner i den kokta bulgurn.
  4. Vänd ner gojibär och mango.
  5. Smaka av med salt och peppar.

Sås

  1. Blanda ingredienserna till såsen och servera till.