Lammgryta

En lättare lammgryta
Foto: TV4
Från Förkväll

En härligt varm och mustig lammgryta. Varför inte förgylla med ett gott surdegsbröd?! /Johan Jureskog

Här hittar du

En lättare lamgryta

, som Marie Tegnér var med och skapade, i Förkväll.

1 februari 2010
Visa mer
4

Du behöver

  • 0,5 kg benfri lammbog (tärnad)
  • 1 st buljongtärning
  • 2 st morötter, tärnade
  • 1 st vitlök, hela, skalade klyftor
  • 1 st kålrot, i cm-bitar
  • 1 st purjolök, skivad
  • 1 st rödlök, i bitar
  • 150 g skogschampinjoner
  • 1 burk stora vita bönor, ca 400 g
  • 3 dl grädde
  • 1 st kruka timjan
  • 1 msk vetemjöl
  • 100 g haricots verts
  • 2 msk smör
  • 1 st citron
  • Sockerärter, hela
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak

Gör så här

  1. Stoppa köttet i en kastrull och häll på vatten.
  2. Koka upp, skumma av och sjud till köttet är mört.
  3. Sila av och håll köttet varmt.
  4. Koka morot och vitlök i lammbuljong tills de är mjuka.
  5. Koka av lammbuljongen tills det återstår 3 dl.
  6. Blanda grädde med vetemjöl. Slå i buljongen, koka upp.
  7. Lägg i purjolök, sockerärtor och vita bönor. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
  8. Stek kålrot, champinjoner och rödlök var för sig.
  9. Blanda ihop på slutet smaka av med salt och peppar.
  10. Serveras omgående. Toppa med citronskal och plockad timjan.
  11. Blanchera av haricots verts. Blanda köttet i såsen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept