Köttsoppa med klimp

Johan Jureskog KK2023

Köttsoppa med klimp

17 ingredienser

Busenkel, svensk och näringsriktig mat när den är som bäst. /Johan Jureskog

Zest är det yttre färgade skalet på citrusfrukter. Det avlägsnas lättast med hjälp av ett zestjärn, en mejsel för att få långa strimlor av fruktskal utan att få med det vita, bittra skalet på en citron eller lime.

Se Johan Jureskog göra köttsoppa.

**Magnus Svenssons dryckestips
**
Domaine Lalande Resérve Merlot artikelnummer 22299 – 69 kr (Vin de Pays d´Oc, Frankrike) årgång 2007.
Välbalanserad och fruktig sydfransos med bra struktur, ett allroundvin som fogar in sig bra till den varierande maten. Till en köttsoppa passar detta lite lättare och inte alltför kryddigt vin, balans.

Pasqua Cabernet Merlot artikelnummer 7530 - 199 kr 3-l Box (delle Venezie, Italien) årgång 2007.
Ett balanserat, elegant och fruktigt vin med inslag av färska örter, svarta vinbär och en välintegrerad fatton. Vinet uttrycker klassiska norditalienska smaker som kombineras utmärkt med lite rustikare rätter som köttsoppa med klimp.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg oxlägg med ben (eller 500 g benfritt kött, högrev, märgpipa)
  • 1 tsk salt
  • 5-6 svartpepparkorn
  • 0,5 tsk färsk timjan
  • 2 lagerblad
  • 1 morot (stor)
  • 300 g kålrot
  • 1 rotselleri
  • 1 purjolök
  • 4 potatisar
  • 50 g oxmärg

Klimp

  • 50 g smör
  • 50 g vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 2 äggulor
  • citron, skalet, rivet
  • persilja, Hackad (till garnering)

Gör så här

Soppa

  1. Lägg köttet i en stor gryta, slå på vatten så det täcker. Salta och koka upp.
  2. Skumma väl och lägg i kryddorna.
  3. Koka köttet mört, bara så det ”småbubblar” sakta ca 2 timmar eller tills det börjar lossna från benet.

Klimp

  1. Fräs under tiden smör och mjöl och späd med mjölk.
  2. Koka 5-10 minuter och tag det av värmen.
  3. Rör ned äggulorna och krydda.
  4. Slå upp och låt den svalna. Serveras till soppan!

Soppa

  1. Dela köttet i bitar och lägg tillbaka i soppan med de tärnade grönsakerna.
  2. Koka grönsakerna mjuka.
  3. Smaka av med salt och peppar.
  4. Låt den tärnade oxmärgen gå i vid serveringsögonblicket och strö över persilja.
  5. Det är gott att zesta lite citronskal över.