Potatis och purjolöksoppa med rökt lax och pocherat ägg

Potatis och purjolöksoppa med rökt lax och pocherat ägg
Foto: TV4
Johan Jureskog KK2023
Johan Jureskog KK2023

Potatis och purjolöksoppa med rökt lax och pocherat ägg

17 ingredienser

Ännu en gång har jag skakat liv i en klassiker, som på franska heter vichysoisse, här med lite matiga tillbehör som lax och pocherat ägg. Det här e gött det!/Johan Jureskog

Ingredienser

portioner
  • 1 purjolök (skuren men spar lite finskuren som friteras, till garnering)
  • 6 potatisar (skalad och skuren i bitar)
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 vitlök, finhackad
  • 3 dl vitt vin
  • 1 l kycklingbuljong
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 näve persilja (eller spenat)
  • citron (efter smak)
  • salt
  • vitpeppar
  • 4 ägg
  • vatten
  • ättika
  • rökt lax
  • gräslök
  • citron, skalet, rivet

Gör så här

  1. Koka potatis och lök i vittvin och kycklingbuljong i 20 minuter.
  2. Mixa med spenat eller persilja och gå i med grädden.
  3. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
  4. Koka upp vatten i en kastrull, smaka av med ättika tills det är riktigt surt.
  5. Knäck äggen i varsina skålar och droppa i dem en och en i det sjudande vattnet.
  6. Sjud 2 minuter, ta upp dem och lägg i kallvatten eller servera direkt.
  7. Fritera den fintrimlade purjolöken i matolja och lägg den sedan på papper för att torka, salta lätt.
  8. Skär lite sköna kuber av laxen och skär gräslöken fint.
  9. Häll upp soppan i tallrikar och lägg i ägg, laxkuber, fritered purjolök och gräslök.