Musselsoppa Billy By

Musselsoppa Billy By
Foto: TV4
Från Förkväll

En Wretmanklassiker från hans lärlingstid på Maxim de Paris, som då ansågs vara världens mest kända och bästa restaurang.

10 november 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 2 kg blåmusslor
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 1 st knivsudd paprika
  • 4 st schalottenlökar (finskurna)
  • 1 st vitlöksklyfta (krossad)
  • 2 st selleristjälkar (skurna)
  • 3 st persiljestjälkar (finskurna)
  • 0,25 tsk vitpepparkorn
  • 1 st timjankvist
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 6 dl fiskfond
  • 5 dl grädde
  • salt
  • finstrimlad bladpersilja

Gör så här

  1. Skrubba musslorna under rinnande vatten och släng alla som är trasiga eller inte stänger sig.
  2. Värm upp oljan och olivoljan i en härlig ganska stor kastrull. Släng i schalottenlök, vitlök och selleri, låt gå några minuter utan och ta färg. Ha därefter i persiljan, vitpepparkornen, timjan, vinet och musslorna. Lyft musslorna när de har öppnat sig, släng musslorna som inte öppnade sig. Sila musselbuljongen och gör rent kastrullen.
  3. Häll tillbaka buljongen i kastrullen och för i fiskfonden. Koka upp och tillsätt grädden. Låt koka vidare tills den känns lite simmig, mixa och tillsätt ev. lite smör. Smaka av med salt och peppar. Servera med en god fransk baguette.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept