Fisk- och skaldjursgryta med chili- och vitlökscrème fraiche

Fisk- och skaldjursgryta med chili och vitlökscrème fraiche serverat med vitlöksbröd, i två varianter. Johans originalrecept och Susanne Gustafssons lättare alternativ.

Dietisten Susanne Gustafssons kommentarer
Ja, som vanligt lagade Johan ihop en fantastisk måltid!! Det smakade ljuvligt! MEN om vi äter den måltiden får vi i oss ca 1200 kcal och 150 g fett per person! Det är alldeles för mycket för att vara en vardagsmåltid! Möjligtvis att det skulle vara ok som en festmåltid men inte en vardag. Går det då att göra den lite ”lättare”? Absolut, det är främst tillbehören som gör den så kaloririk!

Gör så här
Istället för att använda en hel flaska vitt vin så ta 3 dl och sedan 4,5 dl buljong/vatten. Ta mindre mängd crème fraiche, ca 2 matskedar per person, eller välj en 17 % variant. När det gäller brödet så tycker jag att det är supergott att bara äta brödet som det är och doppa i soppan/grytan. Vill du ha lite smak av vitlök så pensla på lite olivolja och gnid in brödet med en vitlök och grädda ett par minuter i ugnen för en krispig yta.

Dessa förändringar gör att måltiden innehåller hälften kalorier, ca 600 kcal istället för 1200 kcal. Alltså ett kaloriinnehåll som passar en vardagsmåltid!
Lycka till!

Hälsningar
Susanne

13 april 2010
Visa mer
4

Du behöver

Gryta

  • 2 st gula lökar, grovt hackade
  • 10 st vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 nät blåmusslor, 1 kg, tvättade och sorterade
  • 400 g laxfilé, skuren i 2 cm kuber
  • 500 g räkor, skalade - spar skalet
  • 1 st fänkål, grovt hackad
  • 2 st zucchini, grovt tärnade
  • 5 st medelstora fasta potatisar, skivade i ½ cm tjocka skivor
  • 1 flaska torrt vitt vin
  • 400 g krossade tomater

Crème fraiche

  • 2 dl crème fraiche
  • 1 st röd chilipeppar, hackad
  • 1 st vitlöksklyfta, pressad
  • 1 msk olivolja
  • Salt, efter smak

Vitlöksbröd

  • 4 st härliga skivor bröd
  • 1 st vitlöksklyfta per bröd, hackad
  • 200 g smör
  • 1 näve persilja, hackad
  • Flingsalt, efter smak

Gör så här

  1. Gryta
    Ta hälften av den hackade gula löken och 1/3 av den hackade vitlöken och sautera i lite olivolja.
  2. I med blåmusslorna och häll på hälften av vitvinet.
  3. Lägg på lock och låt koka tills musslorna öppnat sig.
  4. Sila av musslorna och spar spadet.
  5. Rosta räkskalen i lite olivolja och häll på musselfonden.
  6. Sjud i 20 minuter.
  7. Ta en ny kastrull, ha i resterande lök och vitlök, fänkålen och lite olivolja, låt de gå runt.
  8. Ha i potatisen och de krossade tomaterna, sila i räk-/ musselfonden och ha i resten av vittvinet.
  9. Låt sjuda i 10 minuter.
  10. Ha i zucchinin och låt gå vidare i 5 minuter.
  11. Smaka av med salt och peppar.
  12. Ha i laxen de sista 2 minuterna innan servering. Grytan är klar!
  13. Crème fraiche
    Blanda samman ingredienserna till crème fraichen.
  14. Smaka av med salt och peppar.
  15. Vitlöksbröd
    Lägg skivorna på en plåt.
  16. Fördela den hackade vitlöken på brödet.
  17. Klicka ut smöret på brödet.
  18. Baka i 225 grader i ugn tills de är gyllenbruna.
  19. Ta ut brödet och sprinkla flingsalt och hackad persilja över.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept