Kikärtssoppa

Kikärtssoppa
Foto: TV4
Från Förkväll

I Förkväll lagar Johan Jureskog sin variant av en rätt, Marie Tegnérs recept i samma stil är något hälsosammare. Här är Johans kikärtssoppa med champinjoner, purjolök och persilja och vitlökskrutonger.

Här hittar du Maries

Falafel med fruktig bulgur och grön yoghurt

.

Om du inte tål gluten, välj glutenfritt bröd och kolla buljongen så det inte finns något gluten i den.

7 maj 2010
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 st gul lök, hackad
  • 2 st vitlöksklyftor, hackade
  • 50 g smör
  • 1 burk Kikärtor
  • 3 dl vitt vin
  • 3 dl grönsaksbuljong, 1 tärning + 3 dl vatten
  • 4 dl grädde
  • Vitpeppar
  • Lite pressad citron, ev

Topping

  • 8 st skogschampinjoner
  • Det vita på en purjolök, tunt skivad
  • 2 msk smör
  • 2 skivor bröd, skuret i centimeter stora tärningar
  • 3 msk smör
  • 1 st vitlök, finhackad
  • 3 msk persilja, finhackad
  • Lite god olivolja, ev

Gör så här

  1. Soppa
    Fräs lök och vitlök i smör.
  2. Ha i kikärtorna, vinet, buljongtärning och vatten.
  3. Låt småputtra i 10 minuter.
  4. Ha i grädden.
  5. Mixa soppan helt slät med stavmixer eller blender.
  6. Smaka av med vitpeppar och eventuellt pressad citron.
  7. Topping
    Stek champinjonerna och purjolök gyllenbrunt i smöret i separata pannor.
  8. Stek brödtärningarna gyllenbruna i smöret.
  9. Ha i vitlök sista minuten och persiljan sista sekunden.
  10. Lägg på papper och låt krutongerna droppa av sig överflödigt fett så att de blir riktigt knapringa.
  11. Vid servering
    Servera omgående med toppingen och ringla eventuellt lite god olivolja över.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept