Osso buco a la JJ - kalvlägg

3 november 2009
Osso buco a la JJ - kalvlägg
Foto: TV4
Från Förkväll
Italiensk mat

”Detta är en av mina favvorätter, helt enkelt så sjukt smaskig”. /Johan Jureskog

4
Sugen på något liknande? Nytt recept

Du behöver

Kalv

  • 4 skivor kalvlägg á 400 g (ca 1,5 kg)
  • vetemjöl
  • 2 msk smör
  • 1 st stor morot skuret i centimeterstora tärningar
  • 200 g rotselleri skuret i centimeterstora tärningar
  • 1 st stor gul lök hackad
  • 4 st vitlöksklyftor hackad
  • 5 dl torrt vitt vin
  • 5 dl kalvbuljong ( helst egen , men funkar med tärning)
  • 1 st rosmarinkvist
  • 1 st timjankvist
  • 2 st tomater (skållade, urkärnade och skurna i tärningar)
  • 0,5 tsk finhackad rosmarin och timjan

Polenta

  • 1 st gul lök finhackad
  • 1 st vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 2 paket saffran á 0,5 g
  • 200 g polentagryn
  • 1 l vatten
  • 1 l kalvbuljongtärning
  • 2 dl grädde
  • saften av 1 citron
  • 50 g smör
  • 0,5 dl mascarpone
  • tabasco, salt

Garnityr

  • Gremolata ( ½ dl grovhackad kruspersilja, 1 tsk finhackat citronskal, 1 tsk finhackad vitlök)
  • råriven parmesan

Gör så här

  1. Kalv: Mjöla kalvläggarna lätt och stek dem gyllenbruna i en stekpanna, därefter på en långpanna. Glöm ej att koka ur stekpannan med vatten och spara avkoket. Bryn rotfukterna löken och vitlöken i smör och slå därefter i avkoket rätt ner i stekpannan häll dem över ossobuccon. Ställ in långpannan på 150 gradig ugn med intervall ånga., ca 1 timme. Vid servering så blandas tomattärningar i och strö i rosmarin, timjan hacket. Smaka av med salt och peppar.
  2. Polenta: Svetta lök, vitlök och saffran i en kastrull. Häll i polentan och rör och späd med kalvbuljongen. Småputtra 1 timme och späd och rör medans på låg värme, ha i grädden sta 15 min. Vid servering så mixa polentan med smör och mascarponen. Smaksätt med salt och tabasco.
  3. Garnityr: Servera på fat med gremolata och olivolja på toppen och polentan och grovriven parmesan vid sidan om.
Kommentera receptet

Fler goda recept