Grillad biff med bearnaise, pommes frites och örtsallad

POPULÄRT
Grillad biff med bearnaise, pommes frites och örtsallad
Foto: TV4
Johan Jureskog KK2023
Johan Jureskog KK2023

Grillad biff med bearnaise, pommes frites och örtsallad

18 ingredienser

”En fransk rätt som blivit en klassiker i svenska folkhjärtan, fantastiskt gott om det inte fuskas. Jag tror inte att många äter den hemma utan oftast på restaurang”

Ingredienser

portioner
  • 4 fina biffar à 200 g, låt gärna köttet ligga framme 1 timme) (eller valfritt mört kött)
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 0,5 krm vitpeppar, grovt stött
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 dl vatten
  • 4 äggulor
  • 200 g smör (skirat)
  • 0,5 dl blandade örter, hackade (kruspersilja, körvel, dragon)
  • tabasco, worschestersås
  • salt
  • 4 bakpotatisar
  • 2 l matolja
  • salt
  • 1 l plockad blandsallad
  • 2 dl plockade örter (kruspersilja, körvel, dragon)
  • 1 dl parmesanost, grovt riven
  • 1 dl gul lök, friterad
  • olivolja, sherryvinäger

Gör så här

  1. Blanda schalottenlök, vitpeppar, vinäger och vatten. Koka upp och reducera till ¼ del återstår. Blanda med äggulorna och vispa till en tjock blank pösig kräm antingen direkt på plattan på medelvärme eller över vattenbad för de oerfarne.
  2. Skär bakpotatisen i 1,5 cm tjocka stavar och låt den spola i kallt vatten ca 10 min. Ånga av potatisen på full ånga i 10 min. fritera den sedan i 180-gradig olja till mörk gyllenbrun färg, salta och servera.
  3. Värm ugnen till 55-grader. Grilla biffen i glödhet grillpanna och lägg upp den på ett kallt bleck för att svalna lite. Så här långt kan man förbereda innan gästerna kommer.
  4. Blanda salladen och låt gästerna ringla på olja och vinäger.
  5. Ställ in biffen i ugnen 30 min innan servering. Ta ut den och ge den en kyss i grillpannan innan servering, salta ordentligt med finsalt och peppra med svartpeppar vid serveringen.