Kokt rimmad kalvtunga med äpple, rotfukter & pepparrot

Kokt rimmad kalvtunga med äpple, rotfukter & pepparrot
Foto: TV4
Från Förkväll

I dessa tider gäller det att ta tillvara på alla ingredienser och allvarligt, vad är godare och hälsosammare än kokt tunga.

9 november 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 st rimmad kalvtunga (ca 800 g) alt. färdig oxbringa eller färdigt fläsklägg
  • 2 st lagerblad
  • 5 st vitpepparkorn
  • 5 st kryddpepparkorn
  • 5 st nejlikor
  • 2 st morötter (skalade, och skivade i ½ cm skivor)
  • 2 st palsternackor (se ovan)
  • 1 st purjolök ( i 1 ½ cm skivor)
  • koka grönsakerna i kalvtungespadet
  • 2 st äpplen (i 1cm stora tärningar)
  • 1 msk smör
  • 2 msk riven pepparrot
  • 2 dl cider
  • 1 dl äppelpuré
  • 1 st kalvbuljongtärning
  • 30 g smör
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 800 g rotselleri (i buketter)
  • 1 dl grädde
  • 2 dl crème fraiche
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Koka upp kalvtungan i rikligt med vatten och skumma av. Lägg i kryddorna och sjud tungan i ca 3 tim.
  2. Koka upp vatten i en stor kastrull och salta väl. Koka rotsellerin klart. Pressa sedan ur allt vatten ur rotsellerin, och lägg den i en ny kastrull och koka in grädden. Mixa purén slät med crème fraiche, salt och peppar.
  3. Koka grönsakerna klara i kalvtungespadet (om du köpt färdig oxbringa eller fläsklägg så spar buljongen som kommer med). Vid servering så slungas de tillsammans med äpplena varma med smör och riven pepparrot.
  4. Koka upp cider, äppelpuré och kalvbuljongtärning. Mixa i smör, smaksätt med vinäger, salt och peppar.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept