Parmesangratinerade pilgrimsmusslor

Parmesangratinerade pilgrimsmusslor
Foto: TV4
Johan Jureskog KK2023
Johan Jureskog KK2023

Parmesangratinerade pilgrimsmusslor

10 ingredienser

Underbara mjuka pilgrimsmusslor med en krispig yta av parmesan.

Magnus Svenssons dryckestips
Canaletto Chardonnay Verdeca artikelnummer 32436 - 69 kr (Apulien, Italien) årgång 2009
Fräscht, torrt vin med fyllig smak av smörkola och vanilj samt frisk fruktighet av päron, melon och citrusskal. En skön kombination till dessa parmesangratinerade pilgrimsmusslor eller ett perfekt val till grillade fisk- och skaldjursspett.

Gobelsburger Grüner Veltliner artikelnummer 2775 - 97 kr (Kamptal,Österrike) årgång 2009
Ett torrt vin med en hög och fräsch fruktsyra och kryddiga toner av vitpeppar med fin fruktkoncentration av päron, aprikoser och nätmelon. Härligt matvin som passar till såväl fräscha sallader, vitt kött, fågel och eleganta rätter av fisk och skaldjur såsom parmesangratinerade pilgrimsmusslor.

Ingredienser

portioner
  • 100 g purjolök, finstrimlad
  • 1 msk smör
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • 12 pilgrimsmusslor ca 50 g styck
  • 0,5 dl stark piggvarsfond
  • 0,5 dl champagne, torr
  • 0,5 dl grädde
  • 0,5 dl grädde, vispad
  • 100 g parmesanost, riven

Gör så här

  1. Smörkoka purjolöken och smaksätt den salt och peppar.
  2. Koka upp piggvarsfonden med champagnen.
  3. Häll i grädde och smaka av med salt och peppar.
  4. Vänd ner den vispade grädden på slutet.
  5. Lägg 3 klickar av purjolöken på varje tallrik (se till att de är ugnsfasta).
  6. Lägg på musslorna på klickarna.
  7. Häll varm sås över.
  8. Strö den rivna parmesanen över pilgrimsmusslorna.
  9. Gratinera hårt.
  10. Smaklig måltid!