Citron- och apelsintarte med kryddkaramell

Du behöver

Deg:

  • 275 g mjöl
  • 90 g florsocker
  • 175 g smör
  • 1 st vaniljstång, (frön eller vaniljsocker med frön i )
  • citronskal, rivet, från 1 citron
  • 1 st ägg
  • 1 st äggula

Smet:

  • 0,5 l grädde (reducerat till ½)
  • 9 st ägg
  • 200 g florsocker
  • 2 st citroner (citronskal, rivet)
  • 2 st citroner (citronsaft)
  • 5 dl apelsinjuice (reducerat till ½)

Karamell

  • 100 g socker
  • 1 krm kanel
  • 1 krm nejlika
  • 1 krm ingefära

Gör så här

  1. Kör samtliga ingredienser till degen snabbt i en hushållsmixer bara tills den sätter sig.
  2. Fodra sedan en smörad/mjölad springform, ställ den i frysen.
  3. Vispa äggen och blanda ner övriga ingredienser. Sila smeten i finmaskig sil (för att inte få med ”hinnan” från ägget). Därefter tillsätts citronskalet.
  4. Blindbaka formen på 175 grader tills den känns färdig.
  5. Häll sedan i smeten och dra ner ugnen till 100-grader, låt den gå tills den stannat.
  6. Gör en gyllenbrun karamell av sockret och låt den stelna.
  7. Mixa sedan den med kryddorna i en hushållsmixer riktigt fint.
  8. Sikta sockret över pajen och bränn av med en brännare.
  9. HoHo, God Jul!
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept