Mammas äppelknyten med vaniljkräm

Mammas äppelknyten med vaniljkräm
Foto: TV4
Johan Jureskog KK2023
Johan Jureskog KK2023

Mammas äppelknyten med vaniljkräm

17 ingredienser

Detta är mamma Gingers paraddessert som serveras i en 100-årig gammal ärvd emaljerad plåt med hål i. Den här efterrätten har jag ätit så länge jag minns. Och den ska serveras som sig bör med ofantliga mängder vaniljkräm. /Johan

Här hittar du

AG:s hamburgare

som Johan också bjöd på i Nyhetsmorgon

Bengt Frithiofssons vintips
Moscatel de Setùbal
, art.nr. 8011, 99 kr
(4 solar)
Calvados Pays d`Auge, art.nr. 245, 299 kr
(4 solar)
Äppelmust Gravensteiner, art.nr. 99993,
34 kr, alkoholfri (4 solar)

Ingredienser

Äpplen

  • 4 svenska äpple, stora (Åkerö, Ingrid-Marie)
  • 2 msk strösocker
  • 0,5 krm malen kanel

Fyllning

  • 100 g mandelmassa
  • 25 g smör, brynt
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 äggula

Mördegslock

  • 50 g strösocker
  • 100 g smör
  • 150 g vetemjöl

vaniljsås

  • 3 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • 1 vaniljstång
  • 1,5 dl strösocker
  • 10 äggulor
  • 1 dl majsstärkelse
  • 50 g smör, mjukt

Gör så här

Äpplen

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala och kärna ur äpplena.
  3. Sockra dem och pudra dem med kanel.
  4. Blanda ihop allt till fyllningen och fyll äpplena. Blir det något över så fördela det i botten på de smorda hålen i ett bleck.
  5. Lägg i ett äpple i varje hål.

Mördegslock

  1. Mixa lättast mördegen i en mixer genom att använda pulsknappen, till en jämn deg.
  2. Täck varje äpple och hål med mördegen som ett lock och ”picka” dem ovanpå med en gaffel så att eventuell ånga kan ta sig ut.
  3. Pensla med äggula och baka av i 30 minuter tills locket är gyllene och äpplena är genombakade.

Vaniljsås

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur märgen.
  2. Lägg både stången och märgen i en kastrull tillsammans med grädden och mjölken.
  3. Låt koka upp.
  4. Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp.
  5. Häll över den heta mjölken under vispning.
  6. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Det får inte koka!
  7. Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål.
  8. Tillsätt smöret under omrörning och kyl krämen i kyl.