Rostad kålsoppa med knaperstekt fläsk och västerbottenost

Rostad kålsoppa med knaperstekt fläsk och västerbottenost
Foto: TV4
Från Förkväll

Riktig bondmat som värmer och håller dig mått i vintermörkret. /Johan Jureskog

24 november 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 0,5 st vitkålshuvud (grovskuren i bitar)
  • 1 st gul lök (finhackad)
  • 2 msk smör
  • 0,5 dl sirap
  • 1,5 l kycklingbuljong eller fläskbuljong
  • 0,5 l öl
  • salt och peppar
  • 200 g saltat fläsk i skivor
  • ev lite vitvinsvinäger
  • 0,5 dl grädde
  • 100 g riven Västerbottensost
  • 2 msk grovhackad kruspersilja

Gör så här

  1. Stek kålen i smöret i en stor kastrull så den får lite färg. Häll i sirap och löken och stek vidare ett par min. Häll på öl och buljong och mjukkoka kålen ca 1 timme under lock. Salta och peppra och smaksätt med lite vinäger.
  2. Stek fläsket knaperstekt i 175 gradig ugn på perforerat bleck med långpanna under så fettet sparas och ringlas över soppan vid servering. Lägg fläsket på papper för att torka och skär det i lagom grova bitar för att strö över soppan.
  3. Koka upp grädden och mixa i osten till en tjock härlig kräm.
  4. Häll upp soppan på tallrikar och strö över fläsk. Klicka i krämen, ringla över fettet och strö över persiljan.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept