Jönköpingsgös med fänkåls- och päronduett

Jönköpingsgös med  fänkåls- och päronduett
Foto: TV4

Jönköpingsgös med fänkåls- och päronduett

Av: Johan Hallendorff

Från: Halv åtta hos mig

14 ingredienser

30 min

Jönköpingsgös i en spännande komposition av fina smaker. /Johan

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Dryck: Stoneleigh Riesling, artnr. 6498.

Ingredienser

portioner

Gös

  • 800 g gös, filead med skinnet kvar
  • 3 dl grädde
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 10 cm purjolök
  • 0,5 dl färsk dill, hackad
  • grovkornig senap (t ex skånsk)
  • vitpeppar
  • salt

Fänkåls- och päronduett

  • 1 stort fänkålshuvud
  • potatis, som passar bra till att bakas i ugn
  • 1 morot (stor)
  • 2 päron
  • salt (efter smak)
  • olivolja med citron

Gör så här

Fänkåls- och päronduett

  1. Skär potatisen och moroten i skivor, skala av fänkålshuvudet från dåliga blad och dela huvudet i 4 lika delar.
  2. Lägg potatisen, moroten och fänkålen på en plåt och häll över rikligt med citronolivolja, salta. Baka i ugnen i ca 20 minuter.
  3. Dela päronen i 2 delar och ta ur kärnorna.
  4. Baka sedan päronen med potatisen och fänkålen, de sista 10 minuterna.

Jönköpingsgösen

  1. Salta och peppra insidan av gösfilen och bred sedan över insidan med ett lager av senapen efter smak.
  2. Vik ihop filen så att senapen hamnar i mitten, eventuellt kan man behöva göra ett litet snitt i filen så att den inte viker ut sig igen.
  3. Stek filerna i smör ca 1 minut per sida.
  4. Sänk sedan värmen och häll över vinet.
  5. När vinet slutar koka, häll över grädden.
  6. Sist av allt i med purjolökstången och dillen (spara lite dill till garnityr).
  7. Gösen skall inte koka utan bara sjuda lätt och smakerna skall gifta sig, det tar ca 20 minuter.
  8. Plocka ur purjolöksstången och servera med fänkåls- och päronduetten. Garnera med färsk dill!