Rimmad lättrökt gösfilé

Från Nyhetsmorgon

Spännande och vidunderligt god fisk som passar som bjudrätt. Receptet är beräknat för 6-8 personer.

Receptet är beräknat för 6-8 personer.

27 november 2008
Visa mer

Du behöver

  • 400 g gösfilé, 2 st

Lag

  • 4 dl vatten
  • 15 g havssalt
  • 1 lime, skal
  • 1 st vitlöksklyftor, skivade
  • 1 st schalottenlök, skivad
  • 1 g paprika pulver
  • 1 g enbär
  • 1 st kryddpeppar
  • 1 st korianderfrö
  • 2 g svartpeppar
  • 1 st nejlika
  • 1 st 1 stjärnanis
  • 1 äpple skalat, urkärnat, delat

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull. Koka upp. Kyl lagen ordentligt, gärna i kylskåp. Kan med fördel göras dagen innan.
  2. Marinera fisken i lagen under ett dygn.
  3. Rök fisken när den är fryst i cirka 10 – 20 minuter. Blanda vatten, salt och socker i en kastrull. Värm lagen. Låt saltlagen svalna. Rensa fisken och skölj ur den. Lägg fisken i den kalla saltlagen. Låt stå kallt cirka 4 timmar. Ta upp fisken ur lagen och låt den rinna av på galler under en timme. Följ instruktionerna för röklådan och lägg ut rökspån och enris inuti. Lägg fisken på gallret. Lägg en dropplåt under. Stäng locket och tänd brännaren. Vänd fisken efter 10 minuter. Låt locket vara öppet cirka 1 cm. När fiskens innertemperatur är 65 grader är den klar. Tag bort skinnet.
  4. Stick in en stektermometer i fisken. Grädda fisken i ugn på 45 grader, tills innertemperaturen är 35 grader.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept