Morotssoppa med koriandercrème och stekt lax

4

Du behöver

  • 500 g rivna morötter
  • 2 st schalottenlökar, finhackade
  • 1 l hönsbuljong
  • 2 cm ingefära, riven
  • 0,33 st röd chili utan frön
  • 200 g färsk lax
  • 2 st vitlöksklyftor, hackade
  • 0,5 l vitt vin
  • 0,5 dl äppelcidervinäger
  • 2 st apelsiner, saften
  • olivolja

Koriandercrème:

  • 3 msk hackad koriander
  • 1 dl crème fraiche

Gör så här

  1. Fräs morötter, lök, ingefära, chili och vitlök i några minuter i lite olivolja.
  2. Tillsätt buljong, vin och vinäger och låt koka i ca 15 min.
  3. Pressa i apelsinerna och kör i matberedare.
  4. Häll tillbaka i kastrullen och låt sjuda några minuter.
  5. Smaka av med salt och peppar, droppa i lite olivolja, sila.
  6. Blanda samman crème fraiche och koriander. Låt stå och mogna en stund.
  7. Dela laxen i fyra skivor. Stek skivorna i lite smör 1/2 minut per sida, salta och peppra.
  8. Lägg i laxen i tallriken, häll soppan över och klicka över créme fraiche.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept