Fläskkarrégryta med mos på potatis och rosenkål

Fläskkarrégryta med mos på potatis och rosenkål
Foto: TV4

Fläskkarrégryta med mos på potatis och rosenkål

Av: Johan Axelsson

Från: Nyhetsmorgon

15 ingredienser

Vardagsräddarna är de rätter som man jublar när man kommer på. Detta är definitivt en sådan. Rosenkålen kan bytas ut på annan kål.

Ingredienser

portioner
  • 500 g fläskkarré, utan ben, hel bit
  • 400 g rotselleri
  • 1 gul lök (stor)
  • rapsolja (eller rypsolja)
  • 16 aprikoser, torkade
  • 10 färska salviablad
  • 3 dl torrt vitt vin eller citronsaft och vatten
  • salt
  • vitpeppar

Mos

  • 500 g mjölig potatis, skalad vikt
  • 300 g rosenkål (ansad vikt)
  • 50 g smör
  • 0,5 citron, saft och rivet skal
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skär karré och skalad rotselleri i kuber med 3-4 cm sida. Skala och skär löken i 10 klyftor.
  2. Hetta upp en gryta, bryn kött, lök och selleri i lite olja. Tillsätt aprikoser salvia och vin. Salta och peppra. Sätt in grytan utan lock i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Smaka av sältan, sätt lock på och håll varmt.
  3. Koka potatis och brysselkål tillsammans i lättsaltat vatten. När de är mjuka hälls vattnet av. Mosa grovt och tillsätt smöret, citronsaften och det rivna skalet. Smaka av med salt och nymald vitpeppar.