Soppa på kycklinglår

Soppa på kycklinglår
Foto: TV4

Soppa på kycklinglår

Av: Johan Axelsson

Från: Nyhetsmorgon

19 ingredienser

Lär dig laga en god soppa från grunden med detta goda kycklingrecept. Passar både den som har tid att laga mat länge, men även för den som behöver göra annat under tiden.

Ingredienser

portioner
  • 600 g kycklinglår med ben
  • 1 gul lök
  • 0,5 morot
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 kvist färsk timjan
  • 1 kvist färsk rosmarin
  • 5 vitpepparkorn
  • 3 hela nejlikor, torkade
  • 1 knippe persiljestjälkar (från den plockade persiljan)
  • vatten som täcker lår och grönsaker
  • salt

Soppa

  • kokt kött från låren, i bitar
  • 8 dl buljong från lårkoket
  • 300 g potatis
  • 300 g morot
  • 1 purjolök, ansad och sköljd
  • 2 ägg
  • 1 knippe persilja, plockad (spara stjälkarna)
  • 100 g lagrad ost

Gör så här

  1. Buljong: Lägg alla ingredienser till buljongen i en kastrull, häll på vattnet så att det täcker med ca en cm ovan lår och grönsaker. Koka upp. Med en slev skummar du av det som flyter upp på ytan, sänk värmen låt koka sakta i cirka 40-45 minuter.
  2. Plocka upp låren och sila upp buljongen i en bunke. Diska ur kastrullen. Ovanstående kan du göra dagen innan, i så fall kyler du ner lår och buljong och ställer i kylen inför nästa moment där soppan avslutas.
  3. Soppa: Plocka köttet från låren och skär i bitar. Skala och skiva potatis, morot och purjolök i halvcentermeter tjocka skivor. Lägg allt i din diskade kastrull. Häll över buljongen, låt koka stilla tills grönsakerna mjuknat 15-20 minuter. Smaka av med salt.
  4. Koka äggen, välj hur du vill ha din gula, hård eller löskokt. Hacka persiljan och grovriv osten.
  5. Servera soppan i varma djupa tallrikar med ett halvt kokt ägg i, persilja och riven ost på toppen.