Saffransvetebröd och lussekatter

2h 50 min
Saffransvetebröd och lussekatter
Foto: Fredrik Sandin Carlson
2h 50 min

Du behöver

  • 100 g smör
  • 3 dl mjölk
  • 0,6 pkt jäst
  • 1,25 dl strösocker
  • 1 st ägg
  • 1 g saffran
  • 0,5 tsk salt
  • 12 dl vetemjöl
  • russin
  • 1 ägg till pensling

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull och häll sedan över mjölken. Låt det svalna till 37 grader och häll då i matberedaren. Smula i jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt då saffran, salt, socker och ägg.
  2. Blanda i hälften av mjölet. Tillsätt sedan mjöl decilitervis tills degen känns lagom fast.
  3. Kör degen på mellanväxeln i 8 minuter eller knåda den i 15 minuter. Låt degen sedan vila i rumstemperatur, övertäckt med en handduk, i 30 minuter.
  4. Skär degen i bitar om cirka 60 gram. Forma först till runda, sedan till något avlånga stycken. Låt dessa vila någon minut.
  5. Rulla ut degstyckena till avlånga strängar, cirka 30 centimeter långa. Forma dessa till lussekatter. Använd mjöl om degen fastnar.
  6. Lägg lussekatterna på en plåt med bakpapper. Tryck in russin i vardera ände.
  7. Jäs under handduk i ca 45-60 minuter. Lussekatterna ska växa till dubbel storlek. Sätt ugnen på 230 grader.
  8. Vispa lätt upp ett ägg i en kopp. Pensla försiktigt med äggstrykning och baka av dem i cirka 6 minuter. Lussekatterna ska vara ljusa.
  9. Man kan också dela degen i 4-5 bitar och göra längder av dessa. Kavla ut, bred ut smör och pudra med vaniljsocker och lägg på russin. Rulla ihop till avlånga längder, klipp flikar och jäs längderna. Pensla med ägg, strö över pärlsocker och baka i 200 grader i 12-14 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept