Farmor Jureskogs körsbärsoppa med ris à la Malta

Från Nyhetsmorgon
Jul

Ris à la Malta med krämig körsbärssoppa på moreller (syrliga körsbär).

”Den här soppan har jag ätit sen jag föddes. Den är enkel och smaskig. Farmor kallar den spottsoppa vilket är helt underbart - ja, det är för att man måste spotta ut kärnorna …”
/Johan Jureskog

19 september 2013
Visa mer

Du behöver

Körsbärssoppa

  • 1 l moreller, frysta eller färska med kärnan kvar
  • 1 l vatten
  • 2,5 dl socker
  • 30 g potatismjöl

Ris à la malta

  • 2,5 dl grötris
  • 1 l standardmjölk
  • 1 vaniljstång, öppen och urgröpt
  • 1 kanelstång
  • 6 dl strösocker
  • 1 nypa salt
  • 0,5 dl grädde, hårt vispad

Gör så här

  1. Koka upp körsbären med vattnet och sockret. Låt koka ca 5 minuter. Lyft bären och toppred soppan med potatismjölet. Häll därefter tillbaka körsbären och låt dem svalna i soppan. Ställ kallt minst 1 dygn så bären drar åt sig sötman.

     

    Sjud mjölk, grötris, vaniljstång, kanelstång, strösocker och salt på mycket svag värme - det får inte ens koka. Rör om gröten då och då. Det tar cirka 1 ½ timme innan gröten är klar. Låt kallna.

    Vispa grädden hårt och vänd ner i det kalla riset. Smaka eventuellt av med mer
    florsocker. Förvara kallt.

Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept