Johan Hedbergs éclairs

2 h

Du behöver

  • 125 g vatten (1,25 dl)
  • 125 g standardmjölk (1,25 dl)
  • 120 g smör
  • 3 g salt (0,5 tsk)
  • 140 g vetemjöl (2,5 dl)
  • 4 ägg

Gör så här

  1. Koka upp vatten, mjölk, smör och salt i en kastrull. Rör ner mjölet. Låt degen koka ihop ett par minuter på svag värme under konstant omrörning.
  2. Låt degen svalna helt. Tillsätt 1 ägg och arbeta in det ordentligt. Upprepa med återstående ägg, ett i taget. Degen ska vara slät, glansig och nästan lite seg när den är klar.
  3. Täck bunken med plastfolie som trycks ner så den ligger på degen (för att det inte ska bli en hård yta). Låt vila 1 timme eller ställ in i kylen för användning dagen efter.
  4. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Fyll en spritspåse med rund tyll. Spritsa ut 1 cm breda korvar, långa som ett pekfinger, på ett bakplåtspapper. Jämna till dem med ett fuktat finger.
  6. Grädda mitt i ugnen. Sänk värmen till 180 grader efter 5 minuter. Grädda cirka 15 minuter till eller tills éclairerna fått en ljusbrun färg.
  7. Stäng av ugnen, sätt luckan på glänt och låt dem vila 5 minuter.
  8. Ta ut ur ugnen och stick ett litet hål på toppen av éclairerna så de kan tryckutjämna utan att falla ihop. Då blir de av med invändig ånga och får en bättre konsistens. Jag använder en köttermometer, som ger lagom stort hål.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept