Johan Hedbergs rödvinssås

1 h
4
Från Nyhetsmorgon

Rödvinssås är en riktig klassiker som aldrig går ur tiden.

Har man gjort exempelvis

oxkinder

används med fördel vinet som köttet sjudits i.

23 juli 2014
Visa mer
1 h
4

Du behöver

  • 1 msk smör
  • 3 schalottenlökar
  • 4 dl rödvin
  • 1 lagerblad
  • 1 kvist färsk timjan
  • 3 dl kalvfond
  • salt och peppar
  • 2 msk smör
  • ev 1 msk maizena

Gör så här

  1. Smält smöret (1 msk) på medelvärme.
  2. Skala och dela lökarna. Fräs dem lite i smöret. De ska inte få färg, bara bli glansiga.
  3. Slå på vinet och lägg i lagerblad samt timjan. Koka sakta ner tills 1 dl vätska återstår.
  4. Häll i fonden (om du använder fond på flaska följ instruktionerna för hur den ska spädas) och reducera tills hälften återstår.
  5. Sila såsen. Smaka av med salt och peppar.
  6. Blanka såsen med smöret (2 msk) som rörs ned. Red eventuellt med lite maizena. Rör i så fall ut den i ett par matskedar kallt vatten och häll ner i såsen. Låt sjuda ett par minuter så såsen tjocknar.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept