Grillad kål med brynt smör

johan hedberg

Grillad kål med brynt smör

3 ingredienser

Makalöst gott tillbehör med grillad vit- eller spetskål toppad med brynt smör. Måste testas!

Ingredienser

portioner
  • 1 spetskål (eller vitkål)
  • 100 g smör
  • flingsalt

Gör så här

  1. Halvera eller klyv kålhuvudet i fyra klyftor. Används en kolgrill knuffar man glöden åt sidan och lägger bitarna på den glödfria sidan. Det ska vara indirekt värme men inte så mycket att de yttre bladen mörknar på kort tid. En gasolgrill sätts på låg värme, och används en vanlig ugn är 200 grader en lagom nivå.
  2. Vänd klyftorna var femte minut så att alla sidor får lika mycket värme. När de börjar öppna sig och bladen fått färg bryner man smöret.
  3. Lägg upp klyftorna på ett fat precis före servering och ringla över smöret (se till att verkligen få med alla brynta partiklar; vispa lite i det medan du häller). Strö över en aning flingsalt. Servera.