Chokladmousse

20 min, 3 timmars väntan
8
20 min, 3 timmars väntan
8

Du behöver

  • 160 g choklad
  • 45 g strösocker (0,5 dl)
  • 80 g äggula (ca 4 st)
  • 1 krm salt
  • 400 g vispgrädde (4 dl)

Gör så här

  1. Finhacka chokladen, lägg i en bunke och smält över vattenbad. Vattnet ska inte koka och inte röra i botten av chokladskålen.
  2. När chokladen smält tar man bort den från värmen och låter svalna till rumstemperatur.
  3. Säkerställ att ägg och vispgrädde är rumstempererade. Värm på medelvärme socker, äggulor, salt och 75 g (3/4 dl) vispgrädde. Har du en termometer ska det bli 50-55 grader. Har du ingen termometer stoppar du ner lillfingret och bränner det till lite är den klar.
  4. Häll blandningen genom en sil för att få bort eventuella klumpar. Vispa sen ganska kraftigt tills den svalnat helt. Bäst av allt är att köra den i en blender så den svalnar och blir fluffig.
  5. Vispa resten av grädden (325 g) fast men inte hård.
  6. Vänd ner 1/4 av äggblandningen (på en höft) i chokladen med hjälp av en slickepott. När det blandats helt upprepar man med lite mer av äggblandningen. Fortsätt tills allt ägg vänts ner i chokladen.
  7. Tillsätt därefter den vispade grädden och vänd ner den i smeten. Ta rejäla tag men vispa inte.
  8. När allt blandats häller man moussen i en spritspåse eller en skål. Ställ in i kylen minst tre timmar men gärna över natten.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept