Helgrillad smörfylld kyckling med sting

1,5 h
4
Helgrillad smörfylld kyckling med sting
Foto: TV4
1,5 h
4

Du behöver

  • 1 färsk kyckling som väger cirka 1,5 kg
  • 200 g smör
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 röd chili
  • 1 grön chili
  • 1 lime
  • 1 citron
  • persilja, efter smak
  • salt, efter smak
  • peppar, efter smak

Gör så här

  1. Börja med att skölja kycklingen, torka av och salta den sedan väldigt rikligt, använd gärna dubbelt så mycket salt som du tror att behövs. Saltet ska nu dra ur så mycket vätska som möjligt ur skinnet på kycklingen, för att skinnet ska bli krispigt. Efter att du saltat kycklingen så lägg den på en tallrik i kylskåpet, gärna över natten men minst ett par timmar.
  2. Lägg smör i en bunke och blanda ner pressad vitlök, finhackad röd och grön chili samt saften från en pressad lime. Rör runt och smaka sedan av med salt.
  3. Tänd grillen när det är ungefär en halvtimme kvar tills du ska ta ut kycklingen från kylen. Använd dig gärna av ett tändrör istället för tändvätska.
  4. När kycklingen varit på kylning i minst två timmar, så tag fram den och borsta bort saltet. Obs, skölj inte bort saltet med vatten.
  5. Fyll kycklingen med smör under skinnet. Detta gör du enklast genom att gå in med ett finger från buksidan och lätta försiktigt skinnet från bröstköttet. Därefter tar du hjälp av en matsked när smöret skall in. Fyll så mycket det går och ta även en rejäl sked smör i kycklingen, men spara även lite smör till senare, och plugga sedan igen kycklingen med en hel citron som du gjort små hål i så att citronsaften kan sätta smak i kycklingens inre.
  6. Grilla på indirekt värme på ca 150-175 grader. Pensla kycklingen någon gång med det resterande smöret. Kycklingen är klar när innertemperaturen når 67-69 grader.
  7. Lägg kycklingen på ett snyggt fat och strössla finhackad persilja, flingsalt samt peppar över den. Servera med valfria tillbehör.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept