Sushi ris

Du behöver

  • 5 dl japanskt rundkornigt ris
  • 3 dl vatten att koka riset i
  • 1,75 dl sushi-su
  • Vatten att skölja och tvätta riset i

Gör så här

  1. Skölj och tvätta riset noga i kallt vatten i ca 20 minuter.
  2. Låt sedan stå och svälla i kylen över natten (eller minst 2 tim).
  3. Nu har riset svält till en mängd av ca 8 dl.
  4. Häll försiktigt över riset i en riskokare och slå över vattnet, tryck på knappen och efter ca 20 minuter så är riset färdigkokt.
  5. Lyft ej på locket utan låt det stå och dra till sig all ånga som har bildats i ytterligare 20 minuter.
  6. Nu är riset klart för att blandas med sushi-su.
  7. Om man nu inte har en riskokare som jag verkligen rekommenderar.
  8. Så kan man koka upp riset med vattnet hastigt i en tjockbottnad kastrull med tättslutande lock.
  9. Flytta över kastrullen till en platta som står på lägsta temperaturen och låt stå i 20 minuter.
  10. Ställ kastrullen åt sidan och låt vila ytterligare 20 minuter utan att lyfta på locket.
  11. Häll sedan riset i ett kärl (helst av trä) och häll över sushi-su och blanda försiktigt med en sushispade eller en slickepott så att riskornen ej spricker.
  12. Tanken med detta är att man nu smaksätter det klibbiga riset med vätskan och då faller riskornen isär och får då ett lager utav sushi-su runt om sig och kan dra åt sig detta för att efter en liten stund börja klibba ihop igen och är klar att börja använda.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept