Maki Nigiri med lax och tonfisk

Maki Nigiri med lax och tonfisk
Foto: Fredrik Sandin Carlsson

Maki Nigiri med lax och tonfisk

Av: Joakim Lundblad

Från: Nyhetsmorgon

11 ingredienser

1h 25 min

Sushi är inte alls särskilt krångligt att göra själv. Se bara till att du har pinfärska råvaror.

Ingredienser

  • 65 g sushiris [ca 1 dl per port]
  • vatten, ca 1 dl per port
  • risvinäger [ca 5 msk per kilo ris]
  • 0,5 nori
  • 1 krm wasabi
  • 45 g tonfiskstång
  • 15 gräslöksstrån
  • 7 laxskivor (à 10-15 gram)
  • plastfilm
  • skål med vatten att fukta fingrarna i
  • bambumatta

Gör så här

  1. Skölj riset noga i kallt vatten flera gånger tills vattnet inte blir grumligt när du rör om i riset. Lägg riset i en kastrull och slå på kallt vatten ( drygt 1 dl per dl ris ) och låt riset stå och svälla i kastrullen cirka 30 minuter.
  2. Koka upp riset utan lock och låt koka livligt i ett par minuter. Lägg på ett tättslutande lock och låt småputtra på svag värme i cirka 18 minuter. Lyft aldrig på locket under kokningen!
  3. När riset kokat klart, ta kastrullen från plattan. Lyft av locket och lägg en kökshandduk över kastrullen så att den kan dra åt sig ångan. Låt sedan riset stå och dra i cirka 15 minuter. Lägg över riset i en bred skål och se då till att inte använda metall, som kan påverka risets smak. Använd en träslev för att försiktigt röra ner risvinäger.
  4. Lägg noribladet på bambumattan med den blanka sidan ner. Ränderna i noribladet ska ligga längs med snörningen i bambumattan.
  5. Fördela riset på noribladet med lätt fuktade fingertopparna. Lägg plastfilm över riset och vänd så att det är plastfilmen som ligger ner mot bambumattan.
  6. Gör en wasabisträng på riset tvärsöver noribladet, lägg tonfisken och gräslöken intill den. Rulla ihop rullen med hjälp av bambumattan ända fram till riskanten. Fukta den yttersta delen av noribladet med lite vatten. Rulla vidare tills noribladet fastnar.
  7. Pressa lagom hårt över hela rullen med hjälp av mattan så att du får den önskade formen på rullen. Behåll plastfilmen på.
  8. Skiva rullen lite diagonalt och ta bort plastfilmen. Forma bitarna till nigiribollar och lägg laxskivorna över varje bit.
  9. Servera sushin med soja, wasabi och inlagd ingefära.