Familje sushi

4

Du behöver

  • 200 g hamachi, tonfisk
  • 200 g lax
  • 200 g gös
  • 100 g tunn omelett
  • 4 msk forellrom
  • 0,5 dl noriblad
  • 1 dl ärtskott
  • 5 dl japanskt rundkornigt ris
  • 3 dl vatten
  • 1 dl sushi-su
  • 2 dl risvingäger
  • 1,25 dl socker
  • 2,5 tsk salt
  • 4 cm konbu
  • 2 dl tamari soja
  • 1 dl mirim
  • 1 dl sake
  • 0,5 dl socker

Gör så här

  1. Skölj och tvätta riset noga i kallt vatten i ca 20 minuter. Låt det sedan stå och svälla i kylen över natten (eller minst 2 tim). När riset har svällt till en mängd av ca 8 dl är det dags att koka det. Häll försiktigt över riset i en riskokare och slå på vattnet, tryck på knappen och efter ca 20 minuter så är riset färdigkokt. Lyft inte på locket utan låt det stå och dra till sig all ånga som har bildats i ytterligare 20 minuter. Nu är riset klart för att blandas med sushi-su. Om man nu inte har en riskokare som jag verkligen rekommenderar. Så kan man koka upp riset i en tjockbottnad kastrull med tättslutande lock. Flytta över kastrullen till en platta som står på lägsta temperatur och låt den stå i 20 minuter. Ställ kastrullen åt sidan och låt den vila ytterligare 20 minuter utan att lyfta på locket. Börja under tiden med att koka sushi-su. Torka av konbu bladet med en fuktig trasa. Blanda sedan alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull och sätt den på medelvärme på spisen, rör om i botten på kastrullen hela tiden så att sockret löser sig. Tänk på att ta bort konbubladet innan det börjar koka annars smakar allting beskt. Häll över den färdiga sushi-su på en flaska och förvara den i kylen så har den väldigt lång hållbarhet (obs receptet ger ca 3 dl)
  2. Häll sedan riset i ett kärl (helst av trä) och häll över sushi-su och blanda försiktigt med en sushispade eller en slickepott så att riskornen inte spricker. Så fort du har hällt sushi – su på riset så kommer riskornen att falla isär, vänd försiktigt runt och varje riskorn kommer att få ett lager med sushi-su runtomkring sig och de börjar klibba ihop igen, då är riset färdigt att använda.
  3. Koka tamari, soja, socker och sake på låg värme så att vätskan blir simmig. Skär upp fisken i tärningar.
  4. Bred ut hälften av riset i en vid skål eller träkärl. Rippla lite av sojan över riset och täck över med resten av riset. Fördela nu ut fisken, omeletten, rommen ärtskotten och slutligen noribladen. Ställ kärlet mitt på bordet så att alla i familjen kan ta ur den och lägga upp i mindre skålar. Servera lite mera av den reducerade sojamixen till.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept